Ha fotókat szeretnél magadról...

Nincs más dolgod, mint írni nekem egy e-mailt, amiben a következőket tartod szem előtt:
  1. Milyen célból szeretnél képeket magadról? Nonprofit célra, elsősorban a fotózás öröméért csinálom a képeimet. Ez azt jelenti, hogy nem kérek érte pénzt (legfeljebb egy tábla csokit), viszont cserébe szeretném én is felhasználni a képeket, amikre büszke vagyok. (Itt, a deviantartos galériámban, vagy az ld50 profilomban.) Természetesen az összes technikai szempontból vállalható képet megkapsz olyan formában, ahogy át tudom adni. Eredeti méretükben, amiből akár plakátot is hivathatsz magadnak elő.
  2. Milyen jellegű képeket szeretnél magadról? Minél pontosabban meg tudod fogalmazni, annál jobb. Természetesen mikor találkozunk, nekem is lesznek ötleteim, alakul a helyzet, adnak a körülmények is lehetőségeket, amiket kihasználhatunk, de tudd, hogy mit szeretnél. Ezzel erősen összefügg a következő tanács.
  3. Légy tisztában önmagaddal. Könnyen lehet, hogy nem te vagy Claudia Schiffer vagy épp Antonio Banderas, ettől függetlenül rólad is biztosan lehet olyan képet csinálni, amin tetszel magadnak. Beállításokkal, ruhákkal, fényekkel de legfőképpen a kisugárzásoddal. A dolog kiindulópontja, hogy a kamera előtt tényleg tetszel magadnak. Ehhez több dolgot is teszünk. Egyrészt készülj fel a fotózásra: pihend ki magad, csinosítsd ki magad, nézz a tükörbe, mielőtt elindulsz otthonról, röviden érezd jól magad a bőrödben. Másrészt légy bátor, mosolyogj és ne aggódj, biztosan lesz rosszul sikerült kép, de azok mennek a lecsóba. Harmadrészt légy nyitott, hallgasd meg amit mondok és mondd, ha valami nem tetszik, kényelmetlenül érzed magad, zavar. Nekem is jobb, ha neked jó.
  4. Ötletelj már otthon. Gondolj olyan dolgokra, ahol és amiben jól érzed magad, ami közel áll hozzád, ami kifejez veled kapcsolatban valamit. Lehet ez a kedvenc horgolt sálad vagy épp a játszótér, ahol felnőttél. Próbálj ilyeneket találni, itt és ezekkel a dolgokkal könnyebben felszabadulsz, másrészt elárulnak rólad valamit, amire talán 20 év múlva jó lesz visszaemlékezni. Mond el nekem ezeket, hogy erre építve tudjunk már a fotózás előtt készülni a képekre.
  5. Küldj magadról néhány képet. Az arcodról is és ha lehet, egész alakosat is. Nem számít a kép minősége, csak hogy látszódj rajta. Nem gyűjtöm őket, egyszerűen jó, ha látom előre, hogy miből főzünk. Töprenghetek előre, hogy neked milyen beállítások lennének előnyösek, javasolok esetleg ruhaneműt, ráérzek talán a stílusodra, amihez könnyebb helyszínt választani. Hogyha igényeid vannak, azokat is csatold: a ruháról, a kiegészítőkről, a frizuráról. Jó tudni előre.
  6. Hozz magaddal minden olyasmit, amit látni szeretnél a képeken. Ruhát, kiegészítőt és minden egyebet. Gyűjtsd az ötleteket és pakold össze a dolgokat. Nem kell sok, hogyha 3 órát szánunk a fotózásra, akkor négy-ötször tudsz átöltözni vagy sminkelni magad.
  7. Hozz magaddal még egy embert. Ez lehet a párod, a barátod vagy barátnőd. Egyrészt segédkezhet az átöltözésnél, sminkelésnél, másrészt segít, hogy könnyebben elengedd magad. Fontos, hogy ha párod van, akkor tudjon a fotózásról és lehetőleg egyezzen bele - kerüljük el az utólagos felesleges féltékenykedést. Amennyiben nem vagy 18 éves, a szüleid is tudjanak róla!
  8. Mikor érsz rá és mennyire vagy mobilis. Mikor tudjuk lebonyolítani a fotózást és merre jársz-kelsz, merre laksz.

No comments: